Як позбутися від сором'язливості: дванадцять кроків

   

 Ми живемо в жорстокому світі, де слабкість зневажається за законом грубої сили і своєкорисливості. Соромливих весь час б'ють з вигоди або заради самоствердження і ще довго, напевно, будуть бити, якщо вони не стрепенуться, не розсердяться на себе хорошою спортивною злістю і не спробують стати сильніше. Такі люди самі притягають до себе удари і своїм зовнішнім виглядом, і виразом обличчя, на лобі якого великими літерами написано: «я - жертва», і тонкої енергетикою, ніби призначеної для того, щоб по ній весь час били. Навіть якщо сором'язливі люди іноді вибухають і протестують, спалахи їх роздратування - майже завжди запізнілі спроби змусити себе поважати і відновити статус-кво. Вони або не діють на агресорів, або викликають у тих ще більшу лють і бажання добити незграбно протестуючу жертву.

 Сором'язливий невпевнена людина замість того, щоб розряджати виникла в спілкуванні незадоволеність поведінкою інших людей в коректній формі, даючи їм сигнал про неприпустимість їх реакцій, накопичує в собі злість і образу. Коли накопичені негативні емоції переповнюють край, у багатьох людей цього типу включаються захисні механізми і відбувається вибух. Однак нерідко буває, що через свою слабкість і невіри у власні сили сором'язлива людина так і не вирішується виплеснути невдоволення на того, хто насправді винен, і починає зганяти досаду, переносячи роздратування на ще більш слабких людей - рідних, близьких, дітей, нижчестоящих співробітників.

 Якщо ви всерйоз хочете позбутися від сором'язливості і стати завжди впевненим і захищеним, ви можете зробити кілька наступних кроків:

1. Уважно спостерігайте за своєю сором'язливістю і непевністю і спробуйте зрозуміти її витоки. Звідки у вас з'явилося це властивість? Чи є воно уродженим або набутим? І якщо ви його придбали, то що на вас вплинуло найбільше - невдачі, знущання, насмішки, критика, важкі обставини чи якісь інші причини? Дайте відповідь також на питання - чи легко усунути ці причини простим вольовим рішенням чи вони вимагають кропіткої роботи, можливо, разом з фахівцем.

2. Спробуйте побачити в собі той внутрішній еталон впевненості, порівняння з яким приводить вас в стан емоційного напруження і затиску. Чому ви так болісно переживаєте те, що ви на нього не схожі? Звідки у вас з'явився цей внутрішній еталон і образ? Хто вам впровадив його у свідомість? Подумайте, змогли б ви жити, не порівнюючи себе ні з ким і ні з чим, а приймаючи себе таким, яким ви є? 

3. Постарайтеся зрозуміти, що ви так не любите в самому собі і чому це відкидаєте? Що спонукає вас так напружено вкривати цю рису або властивість від інших людей? Що станеться, якщо ви, навпаки, приймете її спочатку для самого себе, а потім відкриєте її іншим? Щоб позбутися від сором'язливості, спочатку пробуйте представити це подумки, а потім поступово переносити своє уявлення, бачення і настрій в реальність.

4. Вчіться великому мистецтву спокійного та об'єктивного бачення себе як би з боку без оцінок і засудження. Таке зовні нейтральне бачення поступово збудить ваші позитивні емоції, почуття радості і любові до всього світу, в тому числі і до самого себе, як частини цього світу. Направте цю любов на ту затемнену внутрішню межу, яку ви так не любите і яку настільки старанно ховаєте від чужих поглядів.

5. Вносьте в ставлення до самого себе легку відстороненість і м'який гумор. Жартувати над своєю сором'язливістю і непевністю. Прийміть їх легко, без напруги, не засуджуючи себе за подібні якості, а сприймаючи їх наявність, як трамплін для подальшого вдосконалення.

6. Зберіть всі минулі ресурси своїх перемог або принаймні вдалих сценаріїв спілкування в будь-яких ситуаціях. Згадайте всі випадки своєї впевненості та розкутості в компаніях. Постарайтеся викликати в пам'яті і заново пережити свої позитивні емоції, які ви тоді відчували. Потім зберіть ці емоції разом в одне велике цілісне відчуття віри в себе і налаштуйтеся на його подальше розширення. Просочіть цим почуттям, наче світлої субстанцією, все своє істота - тіло, організм, нервову систему, психіку, свідомість, ваше «я».

7. Подумки поспостерігайте за собою і постарайтеся знайти в собі якісь внутрішні затемнення й енергетичні блоки, що відповідають за стан непевності і заважають вам позбавитися від сором'язливості. Потім розчиніть це почуття і стан на всіх поверхах своєї істоти від свідомості до тіла і замініть його станом впевненості.

8. Уважно придивіться до впевненим розкріпаченим людям. Спробуйте зрозуміти, в чому секрет їхнього успіху і за рахунок чого їм вдається тримати себе розкуто і впевнено у всіх ситуаціях. Спробуйте уявити, як влаштований їхній внутрішній світ. Задумайтеся, чи немає всередині вас хоча б якихось слабких зачатків подібної впевненості та розкутості? Якщо є, тоді знову і знову налаштовуйтесь на цей стан, ловлячи і закріплюючи його. Подумайте також, чи здатні ви на ті вчинки, які здійснюють ці люди, чи ні.

9. Спробуйте вести себе так, як поводяться люди цього типу - вільно, впевнено, розкуто, роблячи те, що їм подобається робити, без оглядки на оточуючих. Вносьте імпульси свободи і розкутості в свої жести, рухи, погляди, ходу, інтонації, вирази обличчя, рішення, вчинки. Досягніть чіткого відчуття, що крізь вас проходить потік волі.

10. Якщо описаних вище прийомів і методів самостійного набуття впевненості недостатньо, щоб позбавити вас від сором'язливості, тоді зверніться до Вищих Сил з молитвою і проханням допомогти вам знайти цей стан і властивість. Просіть всім серцем і істотою, вносячи в молитву енергію емоційної щирості й спрямованості, і через якийсь час ви почнете одержувати відповідь і підтримку.

11. Приділіть серйозне місце звільнення від м'язових затисків. Сором'язливість просто перестає існувати як властивість, якщо людина навчилася по-справжньому розслабляти своє тіло. Кожна грань сором'язливості має своє м'язове прояв. Вивчіть м'язовий малюнок своєї сором'язливості. Спробуйте зрозуміти, які групи м'язів є головними силами, що підтримують це негативний емоційний стан.

12. У момент ударів або тиску обставин спробуйте відповісти на них виставленням енергетичного щита, витканого з субстанції впевненості. Повірте, що ви можете впоратися з проблемою.

У той же час не перетворюйте себе в самовпевненого біоробота. Упевненість - це не мета, це всього лише засіб досягнення мети і якийсь індикатор життєвої сили людини, який свідчить, що поставлена ​​мета буде досягнута. Залиште місце для болю, невдач, накопичення досвіду. Пам'ятайте думку, висловлену Зімбардо: «Не захищайте надто своє его: воно міцніше і життєрадісно, ​​ніж ви припускаєте. Воно гнеться, але не ламається. Набагато краще час від часу відчувати біль в душі від того, що ви діяли не кращим чином, ніж уникати болю ціною емоційного відчуття ».

 

Коментарі